Terugblik op 12 mei 2012

"Een kind kan de was doen," zei gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland na zijn eerste ritje op een tractor. Hij mocht de eerste akkervogelranden van de Hoeksche Waard inzaaien op het bedrijf van Leen en Joke de Geus in Mookhoek. Twintig akkerbouwers volgen hun voorbeeld. 's Winters bieden deze stukjes grond, in totaal 6 hectare, onderdak aan akkervogels als veldleeuwerik, patrijs en gele kwikstaart. Gedeputeerde Weber prijst de samenwerking tussen de landbouw en natuurorganisaties. 

"De natuur heeft boeren nodig en boeren kunnen niet zonder natuur." Hij hoopt dat er in de toekomst binnen het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid ook geld is voor de akkervogelranden. Het aantal akkervogels neemt de laatste jaren gigantisch af. Hoe dat komt, is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat vogels voedsel nodig hebben, ruimte om te broeden en een schuilplaats tegen vijanden. Het is de bedoeling dat de akkervogels zich snel thuisvoelen in de randen met tarwe, gerst, boekweit, vlas en korenbloemen. 

De proefprojecten in de Hoeksche Waard liggen rond Goudswaard, bij Oud-Beijerland/ Mijnsheerenland en tussen Strijen en 's Gravendeel. Het proefproject duurt tot de zomer van 2014. In Oost-Groningen liggen al akkervogelranden. De ervaringen van Ben Koks van de Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen (ANOG) zijn hoopvol: "Op de Groningse akkers is zelfs de Grauwe Gors weer terug." Het project is een initiatief van de vakgroep akkerbouw LTO Noord. 

Verder doen mee het Hoekschewaards Landschap, de Stichting Rietgors (agrarisch natuurbeheer) en de Stichting Hoeksche Waard op de Kaart. De provincie Zuid-Holland en Europa zorgen voor financiële ondersteuning.

Gezamenlijke reactie op Natuurbeheerplan Zuid-Holland

T/m 18 maart ligt het ontwerp van het Natuurbeheerplan (NBP) van Zuid-Holland ter inzage. Het NBP is voor de provincie een belangrijk toetsingskader v...

Meer lezen

Informatieavond GLB en Hoeksche Randen

30 december is er voor de huidige Hoeksche Randendeelnemers en eventuele nieuwe deelnemers een informatiebijeenkomst bij PPO, Groeneweg 3 in Westmaas....

Meer lezen

Alle artikelen bekijken